Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een talent! Als je dit zo ervaart, is het fijn om binnen Talent&nest terecht te kunnen voor activiteiten waarin je als hoogsensitivitieve persoon of als hoogsensitief kind helemaal jezelf kan zijn. Als je dit nog niet – en deze ‘nog’ is heel belangrijk – als een talent ervaart, kan je met training en coaching helemaal de goede weg opgaan.

 

Hoogsensitiviteit niet als label

Als je meer leest op onze website over onze missie en visie, begrijp je hoe hoogsensitieve mensen bij Talent&nest kunnen thuiskomen: wij focussen helemaal op talent, voorbij de labels, met veel mildheid en dankbaarheid, met oog voor schoonheid en detail. We vinden het een absolute meerwaarde om hoogsensitiviteit, wat een aangeboren persoonlijkheidskenmerk is, als een talent te kunnen ervaren, zien, benoemen, zonder het een label te laten zijn. Het kan je ontzettend helpen er rekening mee te houden én je er niet door te laten beperken.

Vermits hoogsensitiviteit een erfelijke component heeft, is het heel vaak zo dat ouder(s) én kind(eren) een eigen weg te vinden hebben binnen het nest. Begrip vinden en een luisterend oor, tips om samen anders te leren omgaan met hoogsensitiviteit en nog veel meer kan je vinden in de positieve begeleiding van Talent&nest.

Pijler van het lijf

Ook de pijler van het lijf is voor hoogsensitive kinderen en volwassenen ultra belangrijk. Heel vaak ben je er al achter gekomen dat je (kinds) lijf dus heel sensitief is. Etiketten, geuren, smaken, geluiden, licht, stoffen, visuele prikkels, zelfs het opmerken van effecten van medicijnen, de waarneming is fenomenaal. We leren je omgaan op een positieve manier met deze zaken met aspecten van mindfulness, discipline en focus, creativiteit, ‘rust reinheid en regelmaat’ zoals dat vroeger soms werd gezegd over wat kinderen nodig hebben.

Als je je talenten kent, je gevoel kan benoemen, als je leert detecteren én communiceren wat je nodig hebt, kan je veel beter voor jezelf zorgen. In relatie met jezelf en relatie met anderen. Bij het intakegesprek bepalen we waar je naartoe wil, wat je doel is van de training of coaching.

Overtuigingen

Hoogsensitieve kinderen en volwassenen hebben een bijzondere relatie met ‘overtuigingen’. Joke legt dit heel duidelijk uit bij een goed gesprek.
HSP hebben een bredere waarneming, meer zintuiglijke aanknooppunten bij gebeurtenissen en herinneringen en meer spiegelneuronen dan niet- HSP. Dat heeft zo zijn effect in het vormen van overtuigingen en de manier waarop HSP er last kunnen van hebben. Omgekeerd is met een positieve aanpak een HSK of HSP veel sneller mee in het omdenken en omvormen. Hoogsensitiviteit blijkt immers uit onderzoek echt samen te gaan met meer creativiteit én een hogere ontvankelijkheid voor positiviteit. Welkom, this is the place to be!

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit?

De kracht van gevoel en gevoelens is een bijzondere pijlers in het kader van hoogsensitiviteit. Dat zal je niet verbazen. In een intakegesprek kunnen we detecteren of je ook eerder hoogsensitief bent dan wel hooggevoelig. In de populaire literatuur worden beide termen door elkaar gebruikt. Maar er is wel degelijk een groot verschil in betekenis én een verschil in omgaan met de beide!

Dankzij de wetenschappelijke basis van de opleiding HSP professional kunnen we je bij Talent&nest uitleg hierover geven als je dit wil. Maar het hoeft ook niet. Gevoelens zijn sowieso een pijler en het doet iedereen veel goed om gevoelens te herkennen, benoemen, en laten zijn.

Traject op maat

Met de kennis en de expertise binnen Talent&nest kan je als kind, jongere en volwassene, als individu én als gezin, uitstekend begeleid worden in een traject op maat of in de activiteiten in kleine groepjes. Wie op zoek is naar kennis, kan alles beter begrijpen. Wie al doende graag ondervindt en het talent van buikdenker inzet, kan al doende leren en ondervinden. Genieten van alle activiteiten en connectie met anderen is ook een reden om bij Talent&nest thuis te komen.