Pijlers

Talent

Talent&nest werkt vanuit de positieve psychologie. We gebruiken onze talentenbril voortdurend. Alles vertrekt vanuit de overtuiging dat iedereen talent heeft. Veel talenten! Zelfs met onze beperkingen, en alle labels voorbij, hebben we allemaal talenten.

De kunst is om deze talenten te zien, te herkennen en erkennen en leren benoemen. Daar zijn we keigoed in! We maken ‘talentenmaps’ en kijken achter het gedrag naar de persoon die je werkelijk bent. Want talenten zijn de persoonlijkheidskenmerken die je hebt. Als je ze gebruikt of in de wereld zet, word je daar blij van, krijg je energie. Talent zegt iets over wat vanzelf gaat, waarvan je in flow bent. De tijd vergeet.

Als je je talenten op deze manier leert zien, en je leert wat echt bij je past in wie je bent, kan je deze ook inzetten op verschillende terreinen: op school, thuis, op je werk, in een vereniging of hobby…

Nest

We kozen voor Talent&nest of talentennest uiteraard niet toevallig voor ‘het nest’ als deel van onze naam. Het nest is het kleinste ‘systeempje’ waarin we leven. Ons basisnest met onze dichte kring van familie, vrienden of collega’s. Ons nest is waar we ons veilig (willen, kunnen) voelen. Het is belangrijk om verandering die we beogen met training en coaching binnen het nest te doen. Meerzijdige partijdigheid is de term die binnen gezinsbegeleiding gebruikt wordt hiervoor. Niet altijd gemakkelijk maar zeer belangrijk.

Ons nest spreekt over generaties heen. Hoe het in ons basisnest is/was, leeft in ons verder voor de rest van ons leven. Je kan er mee aan de slag, samen met ons die met veel respect de verschillende nest-leden betrekken. We geloven heel sterk in onze kracht als mensen om, als je wil, te groeien en te ontwikkelen, met vallen en opstaan.

Lijf

‘Ons lijf draagt ons leven’ is de leuze van Talent&nest. We hebben geleerd, uit wetenschappelijk onderzoek en uit ervaring, dat het lichaam een bijzondere pijler is in onze werking. Onze gezondheid is de basis om te leven. Ons lichaam is sterk én kwetsbaar en vraagt kennis en zelfzorg om het leven dat we willen leven zo goed mogelijk te leiden.

Ons lichaam spreekt een eigen taal, heeft een eigen geheugen en een eigen kracht. We willen jullie, groot en klein, helpen jullie talenten in de wereld te zetten dankzij jullie lichaam. Het is bijzonder om hier bewust in de trainingen en in de coaching mee aan de slag te gaan. ‘Talent in je lijf’ is alvast een workshop voor kinderen en jongeren om je goed te voelen in je lijf. En dankbaarheid te kweken. Jong geleerd is oud gedaan, toch?

Gevoelens

Talent&nest biedt positieve ondersteuning. De helft van de mensen die ondersteuning zoeken, doen dat vanuit ‘een probleem’, iets wat moeilijk gaat, net voor een crisis. De andere helft van de mensen zoekt ondersteuning omdat ze hiervoor kiezen vanuit dezelfde overtuiging dat je voor mentale gezondheid ook kan leren, groeien, ontwikkelen. In beide gevallen komen we heel veel gevoelens tegen. In Vlaanderen zijn we niet zo sterk in het omgaan met gevoelens -een understatement. Gevoelens herkennen, tonen en uitspreken is niet vanzelfsprekend. Het kan ook anders. In de trainingen en coaching hebben we aandacht voor je gevoel, precies zoals het is! Je leert gevoelens herkennen, benoemen en ermee omgaan.

Overtuigingen

Last but not least: we werken heel veel op het niveau van de overtuigingen, normen en waarden, en minder op het niveau van het gedrag. Als je de logische niveaus van Robert Dilts erbij neemt, zie je dat het helemaal anders is om te werken op dit niveau. Het vraagt vertrouwen, het vraagt meer tijd, maar we geloven echt dat veranderingen die jij als coachee, binnen je nest, realiseert op deze manier langer zullen doorwerken. Overtuigingen zeggen iets over jezelf, over de wereld om je heen, en kan je vatten of herkennen in taal en gedrag. Ze bepalen onbewust zoveel van wat we zeggen en doen! Je zal ervan versteld staan.

Bij Talent&nest hebben we kennis en ervaring om mensen van alle leeftijden te laten kennismaken met hun overtuigingen én vooral hoe deze overtuigingen te leren omvormen. ‘Zwarte of bewolkte’ overtuigingen ombuigen naar ‘gekleurde of gouden’ overtuigingen. Het is straf om te zien hoe kinderen al in de kleuterklas overtuigingen vormen en hoe die steeds dieper ingesleten geraken in de hersenen. Het is nog straffer en wonderlijk om te zien hoe kinderen en jongeren overtuigingen kunnen leren omvormen. Bij Talent&nest.

Hou er rekening mee dat hoe ouder je wordt, hoe meer oefenwerk en hoe meer volharding en tijd het vraagt om deze omvormbeweging te maken. Wij staan je hierin bij.